lenen kost geld

Negatieve BKR registratie

Een consument krijgt een negatieve BKR registratie wanneer er betalingsachterstanden ontstaan op het krediet. Dit wordt genoteerd achter de naam als achterstandscodering (A). De meest voorkomende redenen doordat iemand een negatieve BKR-code krijgt zijn:

  • De aflossing van een krediet is te laat betaald. Een aflossing is te laat bij twee tot vier aaneengesloten maanden. (A code)
  • De betaling kan worden opgeëist en is overgedragen aan een incassobureau. (A2 code)
  • Er is een bedrag van €250 of meer afgeboekt. Wanneer een boeking tegen finale kwijting plaatsvindt, moet tegelijkertijd met code 3 een einddatum worden gemeld. Bij andere gevallen wordt geen einddatum gemeld. (A3 code)
  • Wanneer er een aflossingsregeling is getroffen nadat de achterstand is ontstaan wordt er een code verkregen. (A1 code)

Een betalingsachterstand wordt voorkomen door te voldoen aan de afgesproken verplichtingen. Een kredietverstrekker is verplicht om de kredietnemer te waarschuwen voordat een betalingsachterstand gemeld wordt. Wanneer de kredietnemer na de waarschuwing nog niet betaalt, dan wordt de betalingsachterstand gemeld bij BKR. Zodra de kredietnemer de achterstand ingelopen heeft, wordt het herstel van de achterstand geregistreerd door de kredietverstrekker. Vijf jaar na het herstel worden de betalingsachterstanden en het herstel verwijderd uit het CKI.

Lenen met BKR

Geld lenen met BKR is in veel gevallen mogelijk, er zijn wel een aantal voorwaarden waaraan moet worden voldaan. Voor banken is het belangrijk om te weten of de consument de BKR lening kan afbetalen. Het kan voorkomen dat een consument problemen heeft met geld lenen vanwege BKR. Dit kan komen doordat de kredietverstrekker waarschijnlijk bang is dat de consument in zijn/haar oude betalingspatroon terugvalt of dat hij/zij geen maandelijkse aflossing kan betalen vanwege nog lopende leningen elders. Een registratie bij BKR van (eerdere) leningen beschermt zowel de kredietverstrekker als de consument. Zowel de consument als de kredietverstrekker kan namelijk achteraf in de problemen komen als er teveel geld wordt geleend.

 

snel 1000 euro lenen